به گزارش پایگاه خبری علوم و صنایع غذایی ایران(ایرانفودنیوز)؛ به نقل از ایسنا، دکتر آیدین حمیدی رئیس انجمن علمی بذر ایران، در حاشیه برگزاری دومین همایش بینالمللی علوم و تکنولوژی بذر ایران به میزبانی دانشگاه رازی کرمانشاه با بیان اینکه ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان بذر در منطقه، آسیا و حتی در دنیاست، اظهارکرد: خوشبختانه با اقدامات خوب صورت گرفته در زمینه تولید بذور محصولات استراتژیک مانند گندم، هیچ وابستگی به خارج از کشور نداریم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ۱۰۰ درصد بذر گندم و جو مورد نیاز کشور از ارقام اصلاح شده به صورت گواهی شده تهیه میشود، افزود: سالانه حدود یک میلیون تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن بذرگندم در کشور کاشته میشود، اما به روالی که در تمام دنیا مرسوم است، به خاطر خودگُشن بودن گندم، تنها یک سوم آن از محل بذور گواهی شده، تهیه میشود.
وی گفت: در زمینه تولید بذر ذرت هم خودکفا بوده و حتی بیش از نیاز کشور تولید داریم، اما در بحث تولید بذر ذرت هیبرید مخصوصا ارقام زودرس آن مقداری از بذر مورد نیاز را از خارج وارد میکنیم.
عضو هیات موسس انجمن بذر ایران تصریح کرد: در زمینه بذور دانههای روغنی هم بخش زیادی از بذر مورد نیاز ارقام اصلاح شده دانههای روغنی در کشور تولید میشود.
وی در ادامه در خصوص وضعیت تولید بذر سبزی و صیفی جات در کشور نیز گفت: طبق آخرین آمار سالانه حدود ۲۳۵ میلیون یورو بذر ارقام مختلف گیاهان زراعی و مخصوصا سبزیها و صیفی جات به کشور وارد میشود که ۹۰ درصد از این ارزش ارزی برای بذر سبزی و صیفی هیبرید است. البته بخشی از واردات بذر سبزی و صیفی نیز به ارقام خودگُشن تعلق دارد.
حمیدی خاطرنشان کرد: اگر در زمینه تامین بذر سبزی و صیفی در کشور یک عقب ماندگی وجود دارد، بخش زیادی از آن به این دلیل است که از ابتدای تاسیس موسسات اصلاح بذری، رویکرد به سمت تامین بذر گیاهان راهبردی و استراتژیک مانند گندم، ذرت، پنبه و دانههای روغنی به جهت اهمیتی که در امنیت غذایی کشور دارند، بوده و کمتر به بحث اصلاح ارقام گیاهان سبزی و صیفی پرداخته شده است.
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال تصریح کرد: البته حدود دو سالی میشود که انجمن تولیدکنندگان بذر سبزی و صیفی در کشور تشکیل شده و بیش از ۱۵ شرکت در زیرمجموعه آن در بحث اصلاح و معرفی ارقام جدید سبزی و صیفی از جمله اقلام هیبریدی فعالیت میکنند.
وی ادامه داد: این نکته را هم باید گفت که اگرچه سالانه حدود ۳۰۰ میلیون یورو وابستگی به واردات بذر که عمدتا مربوط به بذر سبزی و صیفی است داریم، اما این واردات منجر به تولید محصول شده و بخشی از آن صادر میشود و این شاید یک بالانس از نظر خروج و ورود ارز ایجاد کرده باشد.
دیدگاهتان را بنویسید