به گزارش پایگاه خبری علوم و صنایع غذایی ایران (ایرانفودنیوز)؛ بنابر آمار ظرفیت تولید سالانه ۳ میلیون تا ۳ میلیون و ۲۰۰ هزارتن مرغ در کشور وجود دارد، درحالیکه حداکثر نیاز کشور ۲.۲ تا ۲.۳ میلیون تن است که در صورت بازاریابی مناسب ، ثبات در تصمیم گیریها و عدم اتخاذ تصمیمات خلقالساعه به سهولت می توان ارزآوری مناسبی از این طریق داشت.
همه ساله در بحث تامین مرغ و تنظیم بازار با مشکلاتی روبرو بودیم که دولت برای جلوگیری از التهابات قیمت و تامین نیاز کشور اقدام به واردات می کرد، درحالیکه از اواخر سال گذشته به سبب اتخاذ سیاستهای مناسب مبنی بر افزایش حجم جوجه ریزی ها به صادرکننده مرغ تبدیل شدیم به طوریکه بنابر آمار از ابتدای سال بیش از ۱۸ هزار و ۳۰۰ تن مرغ به بازارهای هدف صادر شده است و پیشبینی میشود تا پایان سال در صورت ثبات در تصمیم گیریهای صادراتی به ۵۰ هزارتن برسد.
سید صدرالدین عظیمی نایب رئیس اتحادیه مرغداران میگوید: با احتساب جوجه ریزی های اخیر، ماهانه ۲۴۰ تا ۲۶۰ هزارتن مرغ در کشور تولید میشود، درحالیکه این میزان مازاد بر نیاز بازار داخل است.
عظیمی افزود: بنابر آمار پتانسیل صادرات سالانه ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزارتن مرغ به بازارهای هدف وجود دارد که از این محل امکان ارزآوری یک میلیارد دلار ارز به بازارهای هدف وجود دارد.
ارزش صادرات هرکیلو مرغ ۲ دلار است
ارسلان قاسمی رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون گفت: بنابر قانون برنامه هفتم، هیچ ممنوعیت صادراتی جزء آنکه یکسال قبل اعلام شود، عملیاتی نیست. البته استثنائاتی هم جزء در موارد ضرورت دارد. همچنین بنابر ماده ۲۳ قانون احکام دائمی ممنوعیت صادرات بدلیل تنظیم بازار داخل ممنوع است و کالاهایی همچون مرغ که یارانه به آن تعلق می گیرد، صادرات آن با بازگشت ارز آزاد است و اگر ممنوعیتی ایجاد شود، این ممنوعیت خلاف قانون است و از طریق دیوان عدالت اداری و سایر مراجع نظارتی این تصمیم خلق الساعه لغو خواهد شد.
او با بیان اینکه ظرفیت تولید ۳ میلیون و ۲۰۰ هزارتن مرغ در کشور وجود دارد، افزود: بنابر آمار وزارت جهاد حداکثر ۲.۲ تا ۲.۳ هزارتن در داخل مصرف داریم که مازاد آن باید صادر شود.
قاسمی با بیان اینکه صادرات هرکیلو مرغ ۲ دلار ارزش صادراتی دارد، گفت: مرغ کالایی است که به سبب رقیب صادراتی در بازارهای هدف باید بازاریابی کرد تا مشتریان جدید بدست آورد، درحالیکه با استمرار سیاست های خلق الساعه در حوزه صادرات، بازار عراق هم از دست خواهیم داد و رقبا جایگزین می شوند.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون با بیان اینکه از اواخر سال گذشته به صادرکنندگان مرغ پیوستیم، گفت: سالهاست پای مرغ و آلایش مرغ صادر می شود، اما در خصوص گوشت مرغ گوشت مرغ واردکننده بودیم که از اواخر سال گذشته به سبد صادرات اضافه شده است.
بنابر آمار در شرایط کنونی ایران با پتانسیل تولید ۳ میلیون تن مرغ، رتبه پنجم تا ششم تولید در دنیا را داراست، درحالیکه در شرایط فعلی مرغداران به سبب نبود بازارهای صادراتی با ۷۰ درصد ظرفیت خود کار می کنند.
صادرات مرغ از ۱۸ هزار و ۳۰۰ تن فراتر رفت
علی ابراهیمی مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی گفت: بنابر آمار در ۵ ماهه نخست امسال بیش از ۱۸ هزار و ۳۰۰ تن مرغ به بازارهای هدف صادر شد و برآورد ما این بود که برای نخستین بار تا پایان سال از ۵۰ هزارتن عبور میکنیم، اما فعلا صادرات به صورت موقت متوقف شده است که بدلیل عدم اطمینان از تصمیمات وزارت جهاد مبنی بر مجوزهای آینده، نمیتوان پیش بینی دقیقی راجع به بازار صادراتی داشت.
به گفته او، هیچ گاه جزء شرکت های صادرکننده مرغ نبودیم و برای نخستین بار صادرات رسمی آغاز شده است، هرچند صادرات پروتکل و روابط مشخص دارد و در سنوات گذشته بدلیل آنکه با نهاده یارانه دار تولید می شد، به صادرات فکر نمی کردیم.
ابراهیمی ادامه داد: اطمینان از دریافت محصول برای خریداران خارجی حائز اهمیت است، اما وقتی وزارت جهاد مجوز صادر کرده و بعد از مذاکرات، دستور توقف صادرات بدلیل تنظیم بازار را دادند، این امر می تواند ما را دچار مشکل کند.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی ارزش صادرات هرکیلو مرغ را ۱.۸ دلار اعلام کرد و افزود: با توجه به دستور توقف صادرات، فعلا صادرات جدیدی رخ نداده است. هرچند اقتصاد با دستور حل نمی شود، اقتصاد بازار و فضا میخواهد که در صورت ثبات در تصمیم گیری ها امسال به راحتی می توان از مرز ۵۰ هزارتن صادرات فراتر رفت.
بنابر سیاست وزارت جهاد، از سال گذشته جوجه ریزی ماهانه به ۱۴۰ تا ۱۵۰ میلیون قطعه رسیده است که در نهایت به سبب رشد ۲۵ تا ۳۰ درصدی تولید مرغ، علاوه بر تامین نیاز بازار داخل و ذخایر استراتژیک،برای نخستین بار صادرات مرغ در دستور کار قرار گرفت که در صورت اجتناب از اتخاذ تصمیمات خلق الساعه می توان ارزآوری مناسبی از این محل داشت.
دیدگاهتان را بنویسید